Klasik olarak tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) gebeliğin 20. haftasından önce üç ya da daha fazla gebelik kaybı olarak tanımlansa da günümüzde genellikle iki gebelik kaybı yaşayan bayanlar da bu gruba dahil edilip araştırmaya alınırlar. Kayıp sayısı arttıkça ailenin stres ve endişesi giderek artmakta bu durum doktorları daha erken araştırma yapmaya itmektedir.
TGK öylesine geniş bir konudur ki bu konuyu birkaç sayfalık bir yazıya indirgemek, tedavisi ile ilgili kesin yorumlar yazmak mümkün değildir. Farklı ekollerin tedavi yaklaşımlarında önemli farklılıklar olabilmektedir. Aynı hekimin de TGK hastalarına yaklaşımda farklı tedaviler uygulayabildiğine şahit olabilirsiniz. Mesela ilk iki gebeliğini kaybetmiş yaşayan çocuğu olmayan bir anne adayına yaklaşımla, sağlıklı yaşayan çocuğu olup takiben üst üste iki gebelik kaybı olan bir anne adayına yaklaşımımız farklılık gösterebilir.
Tekrarlayan gebelik kaybı varlığında her zaman hastalarımı gebelik sonlandırılmadan görmeyi tercih ediyorum. Çünkü bir bebeğin neden kaybedildiğini anlamak için kaybedilmiş fetüsün detaylı genetik incelemesi çok büyük önem taşımaktadır. Kaybedilen fetüste tespit edilen genetik bir problem anne ve babanın bu konuda araştırılmasını gerektirebilir. Fetüs incelemesi yapılmadan sadece anne ve babanın genetik yapısını incelemek sıklıkla sonuçsuz kalmaktadır. Fetüsün genetik incelemesinden bir sonuç elde edilemezse öncelikle anneyi dört boyutlu vajinal ultrasonu da içeren detaylı jinekolojik muayeneye alıyoruz. Herhangi bir anatomik problem saptanmayan olgulara bazı kan testleri yapıp gebelik kaybına neden olan sorunu bulmaya çalışıyoruz.
Hastalarım tarafından en çok sorulardan birisi, gebelik kaybına sebep olabilecek hiçbir sorun olmadığında tüp bebek yaptırmak faydalı olur mu? Şu an için bu sorunun cevabı hayırdır. Genetik inceleme yapılarak rahme yerleştirlen embriyoların daha yüksek oranda canlı doğumla sonuçlandığını söylemek şu anki bilgilerimizle kesin değildir.
TGK sorunu yaşayan hastalarıma her zaman şunu söylerim. Gebelik kaybının kötü bir psikoloji yarattığını biliyorum ve kabul ediyorum, ancak gebe kalabildiğiniz sürece mutlaka gebe kalmaya çalışın çünkü sağlıklı bir yumurta ve spermin bir araya gelmesi ile oluşacak sağlıklı bir embriyo mutlaka sağlıklı bir bebeğin doğmasını sağlayacaktır.